Tudnivalók a stencil technikáról

Tudnivalók a stencil technikárólHa kreatívan szeretnénk eltölteni szabadidőnket, akkor számtalan különböző technika, megoldás közül választhatunk. Az egyik ilyen lehetőség a stencil technika, amely nagyon egyszerű és látványos dekorációs technikát jelent, legyen szó falról, tapétáról, textilről, bútorokról, vagy bármi másról.

A stencil gyakorlatilag egy olyan festő sablont jelent, melynek segítségével különböző mintákat lehet festeni valamilyen felületre. Ahogy fentebb láthatjuk, a lehetséges felületek sokfélék lehetnek, így mindenki használhatja a stencil technikát, bármit is szeretne díszíteni vele. A stencil minták nagyon hasonlók azokhoz a mintákhoz, melyeket a régi házak falain használtak.

A stencilek előállítására korábban stencilgépeket használtak, manapság azonban már az elektronikus lehetőségek kerülnek előtérbe.

A stencilek használata

A stencilek gyakorlatilag úgy működnek, hogy kiválasztunk egy mintát, amit alkalmazni szeretnénk, majd pedig ezt a mintát ráhelyezzük a díszíteni kívánt felületre. A felhelyezett mintát aztán megfelelően le kell ragasztani, majd következhet a festés. A festés általában hengerrel történik, különösen falak esetén, arra kell azonban figyelni, hogy annyit festéket használjunk, amely befedi a fal felületét, de nem folyik be a stencil minta alá. Kezdők számára az arany középút megtalálására valószínűleg egy kis gyakorlásra lesz szükség.

A stencilek többször is felhasználhatók, arra kell figyelni, hogy használat után megfelelően tisztítsuk le azokat, pl. stencil tisztító spray segítségével.