Cégkivonat vagy cégmásolat, mikor melyiket igényeljük?

Cégkivonat vagy cégmásolat, mikor melyiket igényeljük?A különböző hivatalos céges dokumentumoknak köszönhetően ma már hivatalos forrásból lehet szinte teljesen megismerni egy vállalkozást. Az igényelhető dokumentumok közül a cégkivonat és a cégmásolat azok, melyekre a legtöbb esetben szükség lesz, ugyanis ez a két dokumentum adja a legrészletesebb betekintést egy vállalkozásba.

Cégkivonatra akkor van szükség, ha egy cég jelenleg is hatályos adatait szeretnénk megismerni, valamint akkor, ha valamilyen hivatalos céges ügyet szeretnénk intézni, ugyanis ilyenkor általában kötelező a friss cégkivonat mellékelése is. Egy hiteles cégkivonattal minden hatályos adatot igazolni lehet, legyen szó a vállalkozás alap adatairól, a képviseletre jogosultakról, és képviseletük módjáról. Hivatalos ügyintézés mellett akkor is cégkivonatot igényeljünk, ha egy céget jelenlegi adatait meg szeretnénk ismerni.

Cégmásolatra akkor van szükség, ha nem csak a cég hatályos adataira vagyunk kíváncsiak, hanem a múltjára is, ugyanis a cégmásolat (más néven cégtörténet) minden olyan információt is tartalmaz, amely korábban a cégjegyzékben szerepelt, de azóta törölve lett. A cégmásolat tehát sokkal részletesebb dokumentum, a vállalkozások teljes történetét mutatja be. Hivatalos ügyintézésekhez általában nincs szükség cégmásolatra, ha azonban egy adott vállalkozás komolyabb kapcsolatot tervezünk kialakítani, vagy akár egy céget szeretnénk megvásárolni, akkor a cégmásolat segítségével rengeteg hasznos információhoz juthatunk, olyanokhoz, melyeket egy cégkivonat nem tartalmaz.