Hogyan zajlik a PRK lézeres szemműtét?

Hogyan zajlik a PRK lézeres szemműtét?

A világ első PRK látásjavító kezelését 40 évvel ezelőtt végezték. Ez a kezeléstípus a mai napig népszerű, mert kedvező az ára, megbízható és kiváló látásélményt ad. Arról sokat olvasni, hogy milyen eredmények várhatóak tőle, vagy hogyan zajlik a gyógyulás, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a PRK lézeres szemműtét napján. Cikkünkben most ezt részletezzük.

Van, aki azért választja a PRK lézeres szemműtétet, mert megnyugvást ad számára, hogy az elmúlt négy évtizedben világszerte sokmillió sikeres beavatkozást végeztek ezzel a technológiával. Másnak azért szimpatikus, mert ez a leggazdaságosabb lézeres látásjavító eljárás. Sokaknál pedig szemészeti adottságaik, munkájuk vagy hobbijuk miatt nem jöhet szóba más, pl. lebenyes kezeléstípus. De bármilyen okból is döntött a PRK lézeres szemműtét mellett, biztos kíváncsi mi történik a PRK lézeres szemműtét napján.

Mi történik Önnel a PRK lézeres szemműtét napján?

Talán elsőre hihetetlenül hangzik, de az adminisztráció és a szükséges előkészületek jóval hosszabb ideig tartanak, mint maga a PRK (felszíni) lézeres szemműtét. A műtőben töltött idő nem több, mint 15 perc. Érkezést követően műszeres vizsgálatok következnek, melynek során a szemészeti szaktanácsadó újból leellenőrzi az alkalmassági vizsgálaton mért adatokat. Ezek alapján a szemész szakorvos véglegesíti a lézeres látásjavító kezelés tervét és következik az orvosi konzultáció, ahol még lehetőség van tisztázni az eddig megválaszolatlan kérdéseket.

Ha úgy érzi, mindent sikerült átbeszélni kezelő orvossal, befizeti a PRK lézeres szemműtét díját és a bizonylatokkal együtt megkapja a kezelés elvégzéséről és az orvosi garanciáról szóló dokumentumot. Nem utolsó sorban ilyenkor szokták átadni az utókezeléshez szükséges gyulladáscsökkentő szemcsepp receptjét is: ezt feltétlen váltsa ki kísérője a hazafelé vezető úton.

A következő lépés a lézeres szemműtét előtti előkészítés. A műtő előkészítő szobájában megtörténik a szemcseppes érzéstelenítés és a Betadine-os fertőtlenítés, majd bekísérik a műtőbe.

A lézer, ami le sem veszi Önről a szemét

Mielőtt megkezdődik a lézeres beavatkozás, bemutatkozik Önnek a műtőcsapat, amely általában a kezelést végző orvosból, a műtős asszisztensből és a lézerkészüléket felügyelő klinikai mérnökből áll. Maga a kezelés szemenként nem tart tovább 2-3 percnél, és felszíni kezelések esetén a szaruhártyát fedő hámsejtek eltávolításával kezdődik. Hagyományos PRK eljárásnál ez a hámeltávolítás manuálisan történik, No-Touch (vagyis érintésmentes felszíni lézeres szemműtétnél) ezt is lézer végzi. A hámeltávolítás után az intelligens és modern szemkövető lézer kijavítja a szem fénytörési hibáit, eltávolítja a dioptriákat. Fájdalomtól sem az előkészítés, sem a lézeres beavatkozás alatt nem kell tartani, csupán a lézerkészülék zúgó hangját hallja.

A lézeres szemműtét alatt semmi más teendője nincsen, mint nyugodtan és mozdulatlanul feküdni, és a mikroszkóp fényébe nézni. Az esetleges pislogás miatt nem kell aggódnia, mert egy apró eszköz ezt magakadályozza. Ahogy az sem jelent bajt, ha esetleg félrenéz műtét közben. A beavatkozást végző Schwind 7D lézer ugyanis az egyik legmodernebb szemkövető rendszerrel rendelkezik. Ezredmilliméter pontossággal képes lekövetni a szem mozgását (legyen az tudatos vagy akaratlan), ha pedig jelentős elmozdulást érzékel, automatikusan leáll, így tényleg nincs mitől félni. A tapasztalatok szerint általában mire felocsúdnak a páciensek az első csodálkozásból, már végzett is a lézer.

A kezelés befejeztével antibiotikumos szemcseppet kap. Ezután ki is nyithatja a szemét, és már ekkor, rögtön a műtőben tapasztalni fogja a látásjavulást. Fontos azonban tudni, hogy bár már jobban fog látni, a teljes látásélesség beállásához szükség van pár hétre.

A kezelést követó napon javasolt egy kis pihenés, 4-5 nap után dolgozhat, vezethet autót, olvashat.