Így szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

Így szerettesd meg gyermekeddel az olvasástAz olvasást már fiatal korban érdemes megszerettetni gyerekeinkkel, ugyanis minél korábban kedveli meg valaki az olvasást, annál jobban fogja később is érdekelni. Nézzük meg, hogy lehet már gyerekkorban megkedveltetni az olvasást a kicsikkel.

Már az olvasás elsajátítása előtt el kell kezdeni meséket, történeteket olvasni a gyerekeknek. Arra is ügyelni kell, hogy mindig olyan történeket olvassunk a gyerekeknek, melyek nekik tetszenek, és ne a saját ízlésünket akarjuk árjuk erőltetni. Ezekkel megszeretik a történeteket a gyerekek, és később is érdekelni fogják azok őket.

Amikor eljön az olvasni tanulás ideje, akkor segíteni kell a gyerekeket minden eszközzel. Ez azt jelenti, hogy akár az iskolai tanítást is ki kell egészíteni olvasás gyakorlással, amennyiben szükség van rá.

Amikor megtanulnak a gyerekek olvasni, akkor is hagyni kell őket, hogy olyan történeket, könyveket olvassanak, melyek nekik tetszenek. Gyakori hiba szokott lenni, hogy a szülők nem engedik a gyerekeknek, hogy saját maguk válasszanak könyveket, hanem inkább az ismeretterjesztő vagy komolyabb témákat preferálják. Ezzel viszont épp ellentétest hatást lehet elérni.

A modern technológiákat is segítségül lehet hívni, pl. a hangoskönyveket. Ugyan a hangoskönyvek kevésbé személyesek, mint a gyerekeknek olvasni, de cserébe bárhol hallgatni tudják, akár egyedül is. Ha pedig a szülők is olvasták (vagy meghallgatták) ugyanezeket a könyveket, akkor meg is lehet egymás között beszélni őket.