Hogyan működnek az illóolajok?

Hogyan működnek az illóolajok?Az aromaterápia és az illóolajok olyan fogalmak, melyek egyre több ember fantáziáját mozgatják meg. A két fogalom szorosan kapcsolódik egymáshoz. Az aromaterápia lényege, hogy növényi kivonatokat használunk az egészségünk megőrzésére. Ezek a kivonatok lehetnek többek között illóolajok is.

Az illóolajok közül azokat érdemes keresni, melyek kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak, nem használnak elkészítésükhöz szintetikus anyagokat. A szintetikus anyagokkal éppen azokat az előnyöket csökkentjük, melyek miatt az illóolajokat használni szeretnénk.

Az illóolajokat és az aromaterápiát általában a pihentető, nyugtató hatásuk miatt használjuk. Erre a célra alkalmas pl. a kamilla illóolaj is. A kamilláról persze sokan tudják, hogy tea formájában gyomorproblémák és légúti panaszok kezelésére is alkalmas, borogatásként pedig a szem gyulladását enyhíti. Illóolajként is ezeket a hatásait használjuk ki.

A stressz ellen illóolajos masszázst lehet alkalmazni. A kamilla masszázsolajként is kiváló választás, de használható levendula vagy rózsa illóolaj is masszázshoz. A rózsa illóolaj az alvás javítására is használható.
Fejfájásra is van megoldás az illóolajok között, mégpedig a borsmenta illóolaj. Emellett ráadásul frissítő illata is van, és a bőrt is nyugtatja, hűsíti.

Az illóolajos masszázs és a párologtatás mellett aromafürdőket is lehet alkalmazni. Ahogy a neve is mutatja, a lényege, hogy illóolajos fürdővízben fürdünk, így az egész testünk és bőrünk élvezni tudja az előnyöket.