Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?Az endokrinológia az orvostudomány egyik olyan területe, mellyel nem biztos, hogy mindenki tisztában van, pedig az emberi szervezet nagyon fontos részével foglalkozik, mégpedig a hormonokkal, hormonháztartással. A hormonrendszerünk számos olyan tünetet produkálhat, melyek mindennapi dolognak tűnnek, és így gyakran nem is érezzük őket problémának. Vannak olyan helyzetek azonban, amikor mindenképpen ajánlott egy endokrinológiai vizsgálat.

A hormonok egyik fő hatását a testsúly változásában lehet észrevenni. Ha kiegyensúlyozott, átlagos étkezés mellett sokat változik a testsúlyunk (bármelyik irányba), akkor érdemes endokrinológushoz fordulni, mert ennek egészségügyi, hormonális okai is lehetnek.

Hormonális oka lehet annak is, ha valaki minden helyzetben a megszokottnál jobban fázik, vagy az átlagos embereknél melegebbnek érzi a hőmérsékletet, ilyenkor is érdemes egy endokrinológiai kivizsgálásra elmenni.

Szintén általános tünet lehet, ha valaki az átlagosnál fáradékonyabbnak érzi magát. Sokan ilyen esetben nem gyanakodnak egészségügyi problémára, mert egy fárasztó nap/hét után gyakran előfordul ez az érzés, de ha hosszabb ideig fennáll, akkor javasolt egy endokrinológiai vizsgálat, mert pl. a pajzsmirigy nem megfelelő működése is okozhat hasonló tüneteket.

Az esetleges emésztési panaszok oka is lehet hormonális, ha sűrűn fordulnak elő ilyen panaszok, akkor endokrinológushoz is érdemes fordulni az okok felkutatása során.