Milyen a jó állateledel?

Milyen a jó állateledel?Legyen szó hobbi- vagy haszonállatról, a megfelelő táplálás nagyon fontos az állatok megfelelő fejlődésének szempontjából. A megfelelő táplálásban pedig nagy szerepet kapnak a különböző állateledelek. Nézzük meg, hogy mi alapján lehet eldönteni egy állateledelről, hogy jó-e.

Nagyon fontos, hogy mindig az állat fajtájának megfelelő eledelt válasszunk. Gyakran előfordul, hogy pl. a macskáknak kutyatápot adnak. Ez azonban nem jó ötlet, akkor sem, ha kedvencünk megeszi azt, ugyanis a különböző állatoknak különböző típusú és mennyiségű tápanyagokra van szüksége.

Persze a minőségre az sem biztosíték, ha az állatnak megfelelő eledelt választunk, oda kell figyelni az összetevőkre és az eledel minőségére is. Ökölszabályként megfelelő, hogy az ismertebb gyártók termékei általában a minőségi szintet megütik. Az összetevőknél azonban az egyes gyártók saját hasonló termékei között is komoly különbségeket tapasztalhatunk. Vegyük pl. a kutyákat. Egy kisebb testű kutyának és egy nagyobb testűnek nem ugyanolyan és ugyanannyi tápanyagra van szüksége. A tápanyagigény változik emellett életkor alapján is. Egy fiatal állatnak nem ugyanarra van szüksége, mint egy idősebbnek. Ezért a jó állateledel az életkor elvárásait is figyelembe veszi.

Arra is ügyelni kell, különösen nedves eledelek esetén, hogy mindig friss eledeleket kapjanak az állataink. A száraz eledeleknél több ideig eláll egy étel, de ha nedves eledelről van szó, akkor jobban oda kell figyelni a lejárati időkre.