Miért van szükség könyvelőre?

Miért van szükség könyvelőre?Egy vállalkozás indítása, működtetése elég sok teendővel és kiadással jár. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne spórolni, egyszerűsíteni. Az egyik legelső ötlet, ami a spórolásnál felmerül, hogy nem kell könyvelő, megoldjuk magunk a teendőket. Érdemes azonban a könyvelési szolgáltatásokat szakemberre bízni, különösen most, hogy a KATA egyszerűségét a legtöbben nem tudják a jövőben kihasználni.

Sokan már ott elkövetik a hibát, hogy először megalapítják a vállalkozásukat valamilyen formában, pedig már a cégforma kiválasztásához is érdemes könyvelő segítségét kérni. A cégformát úgy érdemes megválasztani, hogy szolgáltatásokhoz és legfőképpen a várható bevételekhez a legjobban igazodjon.

A könyvelők azok, akik tisztában vannak az adózási jogszabályokkal, előírásokkal, a vállalkozók nagy többsége ezeket nem ismeri. Emiatt nem elég, hogy az adminisztrációval meggyűlik a bajuk, az is előfordulhat, hogy nem mindent az előírásoknak megfelelően végeznek könyvelő segítsége nélkül.

Minden vállalkozásnak fel kell készülnie egy esetleges NAV ellenőrzésre is. Néhány évente szinte biztosan lesz egy ilyen ellenőrzés, amikor mindennek rendben kell lennie, legyen szó magáról a működésről vagy a dokumentumokról. Könyvelők segítségével ezekre az ellenőrzésekre is fel lehet készülni, nem kell attól tartani, hogy hiányosságokat találnak majd az ellenőrök.