Megéri a cégkivonat ára?

Megéri a cégkivonat ára?Ahogy szinte mindenért, a cégkivonatokért is fizetni kell manapság. Egy hiteles cégkivonat általában 4-5.000 Ft-ba kerül, a közhiteles változat pedig 6-8.000 Ft-ba. Létezik azonban a cégkivonatból egy ingyenes változat is, így gyakran felmerül, hogy megéri-e a cégkivonat ára, nem járunk-e a jobban az ingyenes változattal.

Az ingyenes cégkivonatnak egyetlen vonzereje van, hogy nem kell érte fizetni. Ezért cserébe azonban számos hátránnyal is rendelkezik a dokumentum, ami miatt hivatalos felhasználásra nem is fogják elfogadni. Az egyik ilyen hátrány, hogy az ingyenes cégkivonat pont azt a tulajdonságát nem tartja meg a cégkivonatoknak, amely miatt szükség van rájuk, hogy aktuális, hatályos információt tartalmaz. A hiteles, közhiteles változatok az igénylés pillanatának állapotát mutatják. Az ingyenes cégkivonat is egy adott pillanatban hatályos információkat tartalmaz, ez a pillanat azonban lehet hetekkel, hónapokkal ezelőtti is.

Mivel az ingyenes változatot nem fogják elfogadni, sőt, hiteles cégkivonatból is csak 30 napnál nem régebbit, így mindenképpen megéri az ára, ugyanis rá leszel utalva arra, hogy kifizesd.

Van azonban olyan helyzet, amikor nem előírás a hiteles dokumentum. Ilyen pl., ha csak kíváncsi vagy egy adott cég, partner információira. Ilyenkor is érdemes a hiteles, fizetős cégkivonatot választani, nem érdemes kockázatokat vállalni esetlegesen idejétmúlt információkkal.