Klímával fűtés, vajon megéri?

Klímával fűtés, vajon megéri?A gáz árának, és ezáltal a gázszámla jelentős megemelkedése nagyon nagy hatással van a fűtési szokásainkra. Azok közül, akik eddig gázzal fűtöttek, nagyon sokan másik, gazdaságosabb fűtési megoldást keresnek. Az egyik lehetőség a klímával fűtés. Nézzük meg, hogy vajon megéri télen klímával fűteni?

Ha teljesen új fűtési rendszer kiépítéséről van szó, akkor a klímával fűtés az egyszerűbb megoldások közé tartozik. Azokba a helyiségekbe kell a klímákat elhelyezni, melyeket fűteni szeretnénk. Nem kell azonban se külön kazán, se az egész lakást behálózó fűtési rendszer kiépítése, hanem mindent csak a helyén kell beszerelni, a kültéri egységeket pedig természetesen kívül. Emiatt a jelenlegi helyzetben nagyon jó választás olyan helyeken, ahol eddig csak gázkazán volt, és nem akarnak vagy nem tudnak egy fatüzeléses kazánt beszereltetni.

Ha az anyagiakat nézzük, a klímával fűtés akkor is előnyös, különösen a gázfűtéshez képest. A téli időszakra lehetséges ún. H-tarifát igényelni, amely kizárólag fűtésre használható, de olcsóbb, mint az áram általában. Az áram használat különösen előnyös, ha napelemes rendszerrel is rendelkezünk. Ilyenkor az is lehet, hogy a fűtéshez felhasznált áramot magunknak termeljük meg. Ha még azt is számításba vesszük, hogy a klímákat nem csak télen lehet használni, hanem nyáron a lakás hűtésére is használható, akkor egyből a kiépítési költség sem tűnik olyan soknak, mert két „rendszert” kapunk egy áráért.