Hogyan használjuk a szájmaszkokat

Hogyan használjuk a szájmaszkokatA koronavírus járvány miatt a világ nagy részén kötelező, és szinte mindenhol ajánlott szájmaszkot viselni jelenleg is, valamint várhatóan a jövőben is sokáig az lesz, ugyanis jelentősen lassítják a koronavírus terjedését, különösen akkor, ha megfelelően vannak használva.

Ha körülnézünk az interneten vagy a helyi boltokban, akkor rengeteg különböző maszkot találhatunk. A legnépszerűbb talán az egyszer használatos orvosi maszk, de egyre keresettebb a textil, divatos szájmaszk is.

A legtöbb maszk feladata, hogy a viselője ne tudja „szétszórni” a vírust, ha esetlegesen fertőzött. Ehhez azonban megfelelő használatra lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy a maszkot a szájat és az orrot egyaránt eltakarva kell viselni. A maszk felhelyezése előtt fertőtleníteni kell kezünket, ami történhet szappanos kézmosással, vagy alkoholos fertőtlenítővel is. Ha nem tiszta kézzel nyúlunk maszkunkhoz, akkor akár nagyobb bajt is okozhatunk vele magunknak, mint hasznot. Használat közben is ügyeljünk arra, hogy lehetőleg soha ne érjünk a maszkhoz kézzel.

Az egyszer használatos maszkokat tényleg csak egyszer használjuk, és utána dobjuk el. Sokan úgy gondolják, hogy nincs semmi baja az egyszer használatos maszkoknak használat után sem, azonban utána már nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Ha textil szájmaszkot viselünk, akkor azt rendszeresen, naponta mossuk ki, és száradás után használjuk csak újra. Nem árt tehát, ha nem egy textil maszkkal rendelkezünk, hanem többel, hogy tudjuk őket „forgatni” naponta.