A dohányzás káros hatásai

A dohányzás káros hatásaiAzzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a dohányzás egészségtelen, hogy ártunk szervezetünknek azzal, ha cigizünk. De konkrétan milyen káros hatásai is vannak a dohányzásnak? Lássuk a legfontosabbakat.

A dohányzás mindkét nemre káros, vannak azonban olyan területek, melyeken az egyes nemekre rosszabb hatással van. Nőknél a koszorúérrel kapcsolatos betegségek előfordulása a gyakoribb, valamint a dohányzás miatti cukorbetegség kialakulására is nagyobb az esély, mint férfiak esetén. A terhesség ideje alatti cigizés a magzatra is veszélyeket jelent. Férfiaknál impotenciát is okozhat a dohányzás.

A legtöbb dohányzás miatti probléma azonban mindkét nemet érinti. A dohányzás rendkívül rossz hatással van a szervezet vérellátására, ami komoly problémákhoz vezethet. Amiről már mindenki hallott valószínűleg, az a tüdőrák, különböző tüdővel kapcsolatos betegségek, számos egyéb daganat kialakulásához is köze van a dohányzásnak.

Kevésbé ismer hatás a dohányzás szemekre gyakorolt hatása. A dohányzás hatására olyan szembetegségek alakulhatnak ki, mint a szemszárazság, szürkehályog, időskori makuladegeneráció. Szemszárazsággal nagyon sokan küzdenek, ez a három probléma közül a legenyhébb, de a szemekbe kerülő dohányfüst ronthat a helyzeten. A szürkehályog már sokkal komolyabb probléma, ugyanis kezelésére csak az elszürkült szemlencse cseréje a megoldás. Mondani sem kell, ha lehet, érdemes ezt elkerülni.